“Jamen, jeg skal jo hverken på udstilling eller gå på prøver”
Mange synes ikke, at de har brug for en stamtavle på deres hund.
Og det kan i og for sig også være sandt nok. For man behøver ikke en stamtavle for at gå dejlige ture, nusse og nyde livet med sin hund.
Faktisk behøver man heller ikke stamtavle for at deltage i langt de fleste typer konkurrencer, hvis man skulle have interesse for noget sådant. Vil man gå på udstilling, er stamtavlen dog en nødvendighed. Og det vil det også være, hvis man vil opdrætte hvalpe med DKK stamtavle.
Langt de fleste hundeejere ser kun på stamtavlen den dag, de henter hunden, og så ligger den i skuffen de næste 15 års tid.
Men det betyder ikke, at stamtavlen er uden værdi. For stamtavlen er det der sikrer, at både du og opdrætter kender din hunds baggrund, og er den, der er baggrund for ansvarsfuldt opdræt.
Stamtavlen er mere end bare et stykke papir
Selvom du som hvalpekøber og hundeejer ikke kommer til at bruge din stamtavle til noget, er det den, der har givet mig som opdrætter al den information, jeg har brug for, når jeg planlægger et kuld hvalpe.
Med stamtavlen kan jeg gå udenom hunde, jeg af forskellige årsager ikke ønsker i mit opdræt. Jeg kan sikre en bred og alsidig genpulje og jeg ved for det meste en hel del om de hunde, der er 8-10 led tilbage i dagens stamtavler.
Efter mere end 20 år i spanielverdenen hvor jeg har været på prøver, jagter og udstillinger både i ind- og udland har jeg haft berøring med mange af de hunde, der har været i avl i den tid. Derfor har jeg et meget klart billede af, hvilke linjer jeg ønsker i mit opdræt. Det hjælper stamtavlerne mig med at sikre.
Og de hunde jeg ikke kender eller ikke kan huske, kan jeg hurtigt finde informationer om online. Både sundhedsstatus samt prøve- og udstillingsresultater. For ikke at nævne billeder så jeg kan se på konstruktion, og gå på opdagelse i, hvordan de forskellige hunde har avlet. For en dygtig og smuk hund er ikke nødvendigvis en god avlshund. Og omvendt.
Er stamtavlen en garanti?
Hvor end jeg ville ønske, jeg kunne, kan man ikke give garantier, når det gælder levende individer.
En stamtavle er derfor ikke en garanti for, at hunden aldrig vil pådrage sig en sygdom. Men det er en garanti for, at der er gjort et grundigt arbejde for at gøre alt menneskeligt muligt for at sikre en sund og racetypisk hund.
Den garanti der ikke kan pilles ved er, at du får den race, du har valgt passer til dig og din familie. Du ved hvilken størrelse, hvilken pelstype, hvilket sind, temperament og aktivitetsbehov, din kommende hund har.
Der er nyligt lavet om i avlsrestrektioner og avlsanbefalinger for hvad gælder engelsk springer spaniel opdrættet under DKK. Der er ikke længere krav til at hunden har fået undersøgt HD-status eller fået foretaget en øjenlysning (læs mere om hvilke arvelige sygdomme man ser hos den engelske springer spaniel her).
Hvalpe efter forældredyr der ikke er sundhedsundersøgt kan derfor godt få stamtavle.
Efter mine oplysninger foretager danske opdrættere af (standard) springere fortsat disse undersøgelser, men som køber skal du gå efter hvalpe med en Basis Plus stambog med teksten ”Denne hund er avlet efter Spanielklubbens og DKK’s avlsanbefalinger”.
Sjov og spas med slægtsforskning
Er man interesseret i at dykke længere ned i sin hunds stamtavle, findes der fantastiske databaser til formålet. Samme databaser som jeg ivrigt gør brug af, når jeg skal sikre, at der er god genetisk diversitet i de parringer, jeg planlægger.
For lige at lave en hurtig test da jeg skrev dette, tog jeg et par hurtige klik ned ad en tilfældig linje i Tinkas stamtavle. Det tog mig knap to minutter at finde tilbage til de hunde, der danner starten på Tinkas aner.
Hunden Fansome er den tidligste, jeg kan finde billeder og sikker fødselsdato på. Så selvom der også findes informationer om hendes forældre og morforældre, må det siges at være Fansome, der er stammoderen i Tinkas stamtavle.
Fansome blev født 1. april 1899.