Pelspleje følger med det at have en springer i hjemmet. Men hvor tit og hvor meget der skal klippes, kan man selv bestemme.
tidlig tilvænning
Allerede fra hvalpen er helt lille, bør den vænnes til at blive håndteret og pillet ved.
Det vil gøre mange ting lettere fremadrettet. Både i forhold til den almindelige pelspleje og håndtering, men også når det gælder dyrlægebesøg. Og finder man en dag på at ville prøve at udstille sin hund, vil man drage stor fordel af at have en hund, der er vant til at blive håndteret og undersøgt.
Mens hvalpene er hos os, er de på bordet, bliver klippet, håndteret, undersøgt og børstet. De vænner sig til lyden af saks og maskine, og det kan man fordel fortsætte med at træne, når hunden flytter hjem.
Den grundliggende pelspleje
Det er en god idé at børste sin springer grundigt i gennem ca. en gang om ugen. Oftere hvis I går meget i skov. Så når man at opdage de små stykker af natur, der har fundet sig til rette i pelsen, inden det når at gå i hårdknude.
Langt det meste af det, der sætter sig i pelsen, opdager man hurtigt og det er som regel nemt at få ud. Enten med fingrene eller ved udredning.
Udover den generelle gennembørstning af pelsen, bør der være ekstra opmærksomhed på at få kigget i armhulerne. Her filtrer pelsen nemt og det kan danne knuder, som kan gnave i huden. Især hvis hunden går med sele, er der en tendens til, at der filter her.
Huden i armhulerne er tynd. Derfor kan det nogle gange være at foretrække at klippe evt. filtre af, fremfor at forsøge at rede dem ud. Pelspleje skal være hyggeligt for hund og ejer, så det er ok at “springe over hvor gærdet er lavest”.
Uanset om hunden skal have en hverdagstrim eller gøres klar til udstilling, klippes den overordnet set på samme måde.
hvad er en udstillingstrim?
Udstillingstrim adskiller sig ikke synderligt fra hverdagsklipningen.
Her er bare en smule mere fokus på detaljerne. Især hvis hunden skal på udstilling.
spring bare ud i det som hundeklipper
Mange er lidt nervøse ved tanken om selv at skulle klippe hund.
Det er der ingen grund til.
Som med alt andet i livet gør øvelse mester, og der er egentlig ikke så meget, der kan gå galt. Ja, måske bliver det lidt hakket, men det vokser ud igen. I hvert fald hvis man holder sig til at klippe de steder, hvor det er ok:
Klip ikke i pelsen på krop og ryg.
Springeren har en såkaldt dobbelt-pels, hvor underulden (inderste pelslag) beskytter mod vejr og vind. Den holder hunden tør, når den er i vand. Den beskytter huden mod solens skadelige stråler om sommeren og sørger for korrekt ‘ventilation’, så varmen kan forlade kroppen. Og om vinteren beskytter den mod kulde.
Hvis man klipper pelsen af, ødelægger det pelsen og dermed effekten af den dobbelte pels.
Det er især når hunden bliver ældre, at nogle vælger at klippe hunden med maskine over det hele. Det kan eksempelvis skyldes, at pelsen har ændret sig grundet hormonforandringer efter en sterilisation.
Vær varsom med behænget
Der er noget af pelsen, der vokser ufatteligt meget langsommere end andet. Så undlad at blive grebet af en stemning og hold så vidt muligt længde på ører og behæng på forben. Det kan tage år, inden det vokser ud i fuld længde, hvis der tages flere centimeter.
Ja, jeg taler af erfaring.
Det var en gammel tæve, jeg tænkte ikke længere skulle udstilles, og derfor godt kunne klippes ganske kort. For så siden at tænke, at vi da skulle på tur igen – for så at måtte vente på at pelsen voksede tilbage til noget nær udgangspunktet. Så altså ikke en tanketorsk eller nybegynderfejl – bare for at understrege endnu engang, at man bare kan kaste sig ud i det.
Værktøj
Godt værktøj er halvdelen af arbejdet.
Det er ikke bare et smart salgstrick. Man kan godt bygge et hus med en hammer og en fuksvans, men det bliver bedre, pænere og hurtigere færdigt, hvis man har elektriske udgaver og alternativer ved hånden.
Samme gælder for pelspleje. Jeg har været gennem de faser, hvor jeg var af den overbevisning, at billigt kunne være ligeså godt. Bare for at ende med at have brugt flere penge på det billige over tid, end hvis jeg fra start havde købt det rigtige udstyr.
Det er lidt af en udskrivning, når man skal fylde værktøjskassen op. Men det kan være hurtigt tjent ind, hvis man holder det op mod at skulle til hundefrisør bare et par gange i hundens liv.
Jeg vil anbefale at have følgende i værktøjskassen:
Klippemaskine
En klippemaskine gør det nemt og hurtigt at få klippet hunden. Samtidig er det umuligt at klippe i hunden (i modsætning til når man arbejder med saks), hvilket er en fordel de steder, hvor man skal klippe tæt på huden.
Der er to maskiner, jeg vil anbefale: Oster eller Andis.
Begge har udskiftelige skær og fås i en udgave med ledning og en udgave der kører på batteri. At skærene kan udskiftes betyder, at man kan have sin maskine i mange år. Selv købte jeg min Oster Golden A5 maskine med 1 hastighed brugt på Den Blå Avis i 2002, og den kører fortsat upåklageligt og med et minimum af vedligehold.
Maskinen bruges til at klippe ører (inder- og yderside), hals og på rumpen.
November 2022 er prisen på en ny Oster A5 Golden med skær 10 1.395 kr.
Saks, lige
Saks med lige skær bruges til at klippe under poter, trimme længde på behæng og til at klippe evt. knuder løs.
Denne type saks laver, naturligvis, meget lige klip og er til de lidt grovere ‘snit’.
Også her er det værd at købe en saks af god kvalitet, der kan slibes efter behov. Tidligere sværgede man til tysk Solingen stål. Nu ville jeg se efter tysk eller japansk stål, og søge at undgå billigt kinesisk stål. Pris og kvalitet hænger ikke altid sammen, men kan være en fin indikator.
November 2022 koster en saks fra tyske Witte Rose-line med lige skær 850 kr.
Saks, effiler
En effiler-saks har et skær med lige blad og et skær med ‘takker’, og bruges til at lave pæne overgange, så der ikke er hakker mellem det klippede og det uklippede.
Det er ikke det første, man behøver at investere i, for at kunne være sin egen hundefrisør og opnå gode resultater.
Men undlad at købe en billig udgave af effilersaksen. Takkerne er oftest for grove og laver hakker i pelsen, så man ikke opnår den pæne overgang, som ellers er baggrunden for at bruge den type saks.
Oversigt over effilersakse. De fås fra 395 kr og op. Kontakt forhandler for anbefaling.
Pote, saks eller skær
Når poterne skal klippes, er det ikke kun på toppen og siderne, der skal klippes.
Det kan være en fordel at klippe helt tæt mellem trædepuderne, så man undgår at pelsen filtrer her, ligesom mindre pels giver mindre grus på gulvene derhjemme. Især i snevejr er det fornuftigt at holde poterne tætklippede, så der ikke danner sig snekugler i pelsen.
Der findes sakse og skær til maskinen, der er dedikeret til poteklip. Saksen har kortere og afrundede skær, så man ikke uforvarende kommer til at klippe eller stikke i en kilden hunds poter. Det kan nemlig ske, at hunden pludselig ‘sparker’ som refleks, hvis man kommer til at røre poten et sted, hvor det kilder.
Man kan sagtens klippe under poterne med en almindelig saks, og det gør jeg også selv. Men vær forsigtig!
Coat King – underuldskniv
En spaniel fælder. Og det er især når underulden skiftes.
Det kan man hjælpe lidt på vej med en såkaldt underuldskniv, kan man nemt og hurtigt fjerne det underuld, der har sluppet. Meget kan også tages ved at børste med både kam og karte, men en såkaldt Coat King kan bestemt anbefales.
Navnet til trods, er det ikke noget, der skærer i hverken hår eller hud, og man kan derfor ikke skade hverken hund eller pels. Hvis ulden ikke er løs, kommer der ikke noget med, når man ‘reder’ med den. Men man skal passe på ikke at tage for hårdt fat, da man kan komme til at rive i huden, hvis man lægger for mange kræfter i.
Der findes mange udgaver af underuldsknive. Eksempelvis en såkaldt Furminator. Selv foretrækker jeg dog en Mars Coat King med rosentræsskaft. Den findes også i en billigere udgave med gult plastikskaft.
November 2022 koster Mars Coat King med 20 blade (anbefalet til spanielpels) 439 kr.
Kam, stål
Kammen bruges til første gennemredning af pelsen og til at rede filter ud.
Vælg en såkaldt dobbelt kam af god størrelse og hvor der i den ene ende er kort mellem tænderne og i den anden ende er længere afstand mellem tænderne. Start med at bruge enden med den store afstand og gå efterfølgende over til den ende, hvor der er kort afstand.
Kammen bruges over hele kroppen, men er især god når der skal redes ører, behæng og poterne skal ordnes.
Jeg bruger selv en stålkam på 16 cm fra KW. Den koster i omegnen af 60 kr.
Blød karte
Karten bruges til gennembørstning og finish. Og så er den god hvis man vil føntørre efter en vask.
Den fås i flere udgaver og typer. Nogen har dupper på tænderne og den model vil være mere skånsom mod huden. Hvis man vælger en uden dutter på tænderne, skal man være påpasselig, når man børster tæt på huden.
Selv bruger jeg blød karte fra KW i størrelse XL. Den koster omkring 90 kr.
hvad har jeg egentlig brug for?
Man må ikke føle, at man skal ud og købe stort ind på én gang. Udbyg endelig mængden af sakse og børste lidt hen ad vejen.
Jeg vil anbefale følgende:
Basis:
Kam
Lige saks
Karte
Udvidet basis:
Coat King
Klippemaskine m. skær 10
De Luxe:
Effilersaks
Potesaks
Über de Luxe:
Trimmebord!
– det kan findes brugt til en udmærket pris og hvis du har plads til at opbevare det, er det pengene værd. Det sikrer dig en ordentlig arbejdshøjde og stilling, og hunden står ordentligt fat på et skridsikkert underlag.
Det billige alternativ: En bademåtte på spisebordet.
Og hvordan gør jeg så?
Her kan du se en guide der viser, hvordan man trimmer en springer.